Gunsttarief van 6% btw voor renovatie

6btwIs je woning ouder dan 10 jaar en bestel je je laminaat of parket bij ons samen met plaatsing? Dan kun je vanaf heden bij ons bestellen aan 6% btw tarief.

Om in België binnen het gunsttarief van 6% btw te vallen, moet je woning en de werkzaamheden voldoen aan volgende voorwaarden:

 • Het moet gaan om een privéwoning waarbij minder dan 50% wordt gebruikt voor beroepsdoeleinden.
 • Levering en plaatsing moeten gebeuren door dezelfde aannemer (Parket-Winkel).

Contacteer ons vóór het plaatsen van je bestelling en wij vertellen je graag hoe je via onze webwinkel aan 6% btw kan gaan afrekenen.

Alles over laminaat ondergrond en ondervloer

slechte ondervloerDe ondergrond en ondervloer van een laminaat zijn een onderdeel van de voorbereiding van het plaatsen van een laminaat. Voordat het laminaat geplaatst wordt, zal eerst de oude vloer verwijderd moeten worden. Let hierbij op dat alle lijmresten en spijkers verwijderd worden.

Om het laminaat zo lang mogelijk mooi te houden, moet het laminaat op een helemaal egale vloer geplaatst worden. Een goede ondergrond en ondervloer is dus zeer belangrijk voor het laminaat. De ondergrond moet goed gedroogd blijven en oppervlakkig en stabiel zijn.

Wat kan wel op de vloer blijven liggen?

goedEr zijn een aantal vloeronderdelen die op de vloer kunnen blijven liggen om als ondergrond of ondervloer te dienen voor het laminaat. Als eerst kunnen niet verende vloerbekledingen op de vloer blijvende liggen.

Dit kan alleen gedaan worden als er een extra egaliserende ondervloer geplaatst wordt. Als tweede kunnen keramische tegels of plavuizen ook op de grond blijven liggen. Hierboven op komt dan de ondervloer.

De keramische tegels of plavuizen moeten hierbij helemaal egaal zijn. Zijn de keramische tegels of plavuizen niet egaal, dan kan er een houtvezelplaat worden geplaatst om de vloer alsnog egaal te maken.

Als laatst kan ook een plankenvloer blijven liggen, mits de vloer in goede staat is. Als de plankenvloer losse delen heeft, dan moeten deze delen vast worden gespijkerd. Op de plankenvloer moet wel eerst een plastic folie worden gelegd. Hierop moeten weer egaliserende houtvezelplaten worden aangelegd zodat de plankenvloer helemaal egaal is. De ondervloer van het laminaat kan dan hierop worden aangelegd.

Wat kan niet op de vloer blijven liggen?

Jammer genoeg kunnen niet alle vloeren als ondergrond of ondervloer van een laminaat dienen. Een tapijt of kurkvloer zijn twee voorbeelden hiervan. Een tapijt of kurkvloer zorgt er namelijk voor dat de grond te zacht is om hier een ondervloer op aan te leggen.

Hierdoor zal de ondervloer niet egaal zijn en ontstaan er dus kleine hobbels.

Aangezien deze kleine hobbels gruwelijk in de weg kunnen zitten, is het zeer verstandig om het tapijt of kurkvloer te verwijderen. Bij de verwijdering hiervan moet goed gekeken worden of er geen spijkers of lijm overblijft.

Aanleggen van ondergrond en ondervloer

ondervloer laminaatOm een goede ondervloer aan te leggen, moet de ondergrond helemaal egaal zijn en moeten kleine oneffenheden worden geëgaliseerd. Verder moet een ondervloer zorgen voor akoestische en thermische isolatie. Daarnaast kunnen er ook problemen met opstijgende vocht voorkomen. Om deze problemen te voorkomen, moet er eerst een folie worden aangebracht op de ondervloer.

Hoe groter de folie is, hoe beter het resultaat zal zijn. Je kunt ook met meerdere kleinere stukken folie te werk gaan, maar dan moeten deze folie elkaar goed overlappen en aan elkaar worden geplakt. Wij verkopen bij ons laminaat ondervloeren met folie (dampscherm), dus je hoeft bij je ondervloer geen aparte folie meer aan te kopen.

Nu er geen problemen met opstijgende vocht kunnen ontstaan, kan de ondervloer aan worden gelegd. Een ondervloer dient als isolerend middel tegen warmte en geluid. Een ondervloer moet daarbij ook stabiel genoeg zijn om op te kunnen staan.

Bij betonvloeren wordt er gebruik gemaakt van polyethyleenschuim, polystyreenschuim en daarboven een klein laagje aluminium. Hierdoor zorgt de ondervloer voor een goede isolatie en een stabiele ondergrond.

Tips en aandachtspunten

Er zijn een aantal tips en aandachtspunten om zo goed mogelijke ondergronden en ondervloeren voor een laminaat te krijgen. De eerste tip is om gebruik te maken van Unisound. Unisound zorgt voor een stabiele grond en voor een zeer goede isolatie tegen warmte en geluid.

unisoundUnisound zorgt voor een egale vloer, het materiaal van Unisound is te combineren met vloerverwarming, het materiaal zorgt voor gedempte loopgeluiden en het materiaal is niet samendrukbaar. Een ander materiaal om als ondervloer te dienen is polystyreen. Dit materiaal is alleen samendrukbaar, wat ervoor zorgt dat geluiden niet goed gedempt worden.

Bij het aanleggen van een ondervloer is het zeer belangrijk dat je kijkt naar het juiste materiaal. Elke ondervloer heeft zijn eigen kwaliteiten. Je moet dus goed kijken naar welke onderwerpen jij belangrijk vindt. De ene ondervloer zorgt voor een goede isolatie tegen geluid terwijl een andere ondervloer juist als goede isolatie tegen warmte dient.

Verder is er ook nog een groot aandachtspunt en dat is vloerverwarming. Niet alle ondervloeren zijn namelijk geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het is daarom zeer belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie over de ondervloer bij de leverancier vandaan haalt.

Voor het aanleggen van een nieuwe ondervloer moet er dus goed gekeken worden naar een aantal onderwerpen. Als eerst moet er gekeken worden naar de vloer die er op dat moment nog ligt. Sommige vloeren kunnen als ondergrond dienen en hoeven daarom niet verwijderd te worden. Ander vloeren, zoals een tapijt of kurkvloer, kunnen echter niet als ondergrond dienen en moeten verwijderd worden.

Wanneer een tapijt of kurkvloer toch als ondergrond gebruikt wordt, ontstaat er een zeer grote kans op hobbels in de nieuwe ondervloer. Daarnaast speelt het materiaal van de ondervloer een grote rol bij de isolatie. Er zijn verschillende materialen om een ondervloer mee aan te leggen en deze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Het is daarom zeer belangrijk dat er eerst gekeken wordt naar de persoonlijke eisen bij het aanleggen van een nieuwe ondervloer voor een laminaat.

Vlekken van massief of half-massief parket verwijderen

Nare vlekken op massief of half-massief parketten kunnen bijna niet voorkomen worden. Vooral bij huizen met kinderen en dieren kunnen er snel vieze vlekken op de vloer ontstaan. Gelukkig kunnen de meeste vlekken gemakkelijk behandeld en verwijderd worden.

Slechts een klein aantal vlekken kan niet verwijderd worden en moeten de houten planken vervangen worden. Aangezien er veel verschillende soorten vlekken op parketten kunnen zitten, zijn er ook veel verschillende manieren om de vlekken te verwijderen.

Vet-, koffie- en wijnvlekken

woca natuurzeep voor parketvloerDeze vlekken zijn zeer gemakkelijk te verwijderen. Bij de meeste gevallen kunnen deze vlekken verwijderd worden met water en vloerenzeep. Dit zijn zepen als Woca Natuurzeep of Client-Z van Aquamarijn. Achterop de verpakking van de vloerenzeep staan aanwijzingen die gevolgd moeten worden om de vloer schoon te maken.

Voeg de zeep en het water samen en begin met de vloer te boenen. In sommige gevallen is de vlek nog niet verwijderd na het boenen met water en natuurzeep. In dat geval is het verstandig om gebruik te maken van een intensief reiniger. De intensief reiniger reinigt de houten vloer dieper waardoor de vlek gemakkelijk kan worden verwijderd.

Vlekken van schoenzolen

Het komt wel eens voor dat er vlekken op een parket ontstaan door schoenzolen. De schoenen laten dan rubber op de vloer achterliggen, waardoor er zwarte vlekken ontstaan. Om deze vlekken te verwijderen, is er een vlakgom nodig. Door over de zwarte vlek te gummen, zal de zwarte vlek verwijderd worden. Er blijven hierna nog wel kleine rolletjes op de vloer liggen, maar deze kunnen gemakkelijk opgeveegd of opgezogen worden.

Hardnekkige vlekken

parket opschurenDe hardnekkige vlekken zijn de vlekken die niet weggaan door de vlek met zeep of intensief reiniger te boenen. Om deze vlekken te verwijderen, moet de vlek geschuurd worden. Dit kan alleen gedaan worden wanneer de vlek helemaal oppervlakkig is en wanneer de vlek geen zuurvlek is. Alleen op en rond de hardnekkige vlek zelf moet er geschuurd worden. Het schuren van een parket kan gedaan worden met fijn schuurpapier k120.

Schuur steeds in de lengterichting van de houten plank tot je bij het blanke hout bent. Zodra je bij het blanke hout bent, zou de vlek moeten zijn verwijderd. Is de vlek nog niet verwijderd, dan heb je waarschijnlijk te maken met een zuurvlek die diep in het parket is getrokken. Helaas kunnen de zuurvlekken alleen verwijderd worden door een nieuwe plank in de vloer aan te leggen.

Donkere zuurvlekken

Donkere zuurvlekken op een massief parket kan zeer vervelend zijn. Deze zuurvlekken kunnen ontstaan door de urine of kots van een dier. Door deze zuren kunnen er donkere vlekken op het parket ontstaan. Deze donkere zuurvlekken worden ook wel tannine vlekken genoemd. Wanneer het zuur op het massief of half-massief parket terechtkomt, moet het zuur zo snel mogelijk verwijderd worden. Als dit niet gebeurt, trekt de zuur zich in het parket en ontstaat er een donkere zuurvlek of tannine vlekken.

Woca NeutralizerOm deze vlekken te verwijderen zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is door een speciaal neutraliserend middel toe te passen op de donkere vlek. Een voorbeeld van zo’n middel is Woca Neutralizer. Bij ongeveer de helft van alle gevallen is dit neutraliserende middel zeer effectief en wordt de donkere zuurvlek verwijderd.

De andere mogelijkheid om donkere zuurvlekken te behandelen, is door de zuurvlek met ontweringswater te behandelen. Voordat dit speciale water op de donkere vlek wordt toegepast, moet de vlek eerst grondig geschuurd worden. Het ontweringswater moet ervoor zorgen dat het donkere hout terug wordt gebleekt.

Het ontweringswater mag alleen op de donkere plek zelf toegepast worden en je moet dit water ongeveer een uur het hout in laten trekken. Verder wordt het aangeraden om het ontweringswater met een kwast of penseel op de donkere vlek toe te passen omdat je met een kwast heel nauwkeurig te werk kan gaan. Als deze behandeling de eerste keer niet werkt, moet de behandeling herhaald worden.

Nadat het ontweringswater gewerkt heeft en nadat de donkere vlek is verwijderd, moet het parket goed worden schoongemaakt. Tot slot wordt het niet aangeraden om een gerookte vloer met ontweringswater te behandelen omdat dit kan leiden tot grote nadelige gevolgen.

Watervlekken

In de meeste gevallen worden watervlekken veroorzaakt door drie oorzaken:

De eerste oorzaak van een watervlek is dat de olie nog niet is uitgehard nadat de vloer in de olie is gezet. De olie hoort normaal binnen drie weken uitgehard te zijn, maar dit is niet altijd het geval. Om deze watervlek te verwijderen moet deze vlek opnieuw in de olie worden gezet.

De tweede oorzaak van een watervlek is dat de vloer te weinig olie heeft. Doordat de vloer te weinig olie heeft wordt het hout niet goed beschermd en ontstaat er een grotere kans op vieze vlekken. Wanneer de watervlekken helemaal oppervlakkig zijn, hoeft de vloer alleen maar opnieuw in de was gezet te worden. Zijn de watervlekken niet oppervlakkig maar juist heel diep, dan moet de vlek eerst behandeld worden met ontweringswater en daarna moet de vloer opnieuw in de olie worden gezet.

Als laatst kan een watervlek ook veroorzaakt worden doordat er een plantenbak te lang op de vloer heeft gestaan. Deze vlekken gaan eruit door de vloer opnieuw in de olie te zetten, net als bij de oppervlakkige vlekken.

Grote vlekken die niet verdwijnen

Op massief of half-massief parketten kunnen natuurlijk ook grote vlekken ontstaan die niet verwijderd kunnen worden. De oorzaken hiervan zijn eigenlijk dezelfde oorzaken als bij de hardnekkige vlekken. De oplossing voor het verwijderen van de grote vlekken is eigenlijk ook hetzelfde als de oplossing voor de hardnekkige vlekken.

Het enige verschil is dat er bij de grote vlekken wordt aangeraden om de planken eerst uit de vloer te halen. Hierdoor loop je niet het gevaar dat je per ongeluk een andere plank schuurt. Als de vlekken na het schuren er als nog niet uitgaan, dan is het verstandig om de planken gewoon helemaal te vervangen.

Laminaat leggen op moeilijke plaatsen

Laminaat is in de laatste jaren erg in populariteit gestegen. Het is tegenwoordig zelfs de meest voorkomende vloerbekleding. Het kan erg goedkoop zijn, is in veel soorten verkrijgbaar en is makkelijk aan te leggen. Dat laatste zorgt ervoor dat veel mensen er zelf voor kiezen om laminaat te leggen.

Heel veel mensen komen er zelf uit, maar sommige mensen lopen toch vast tijdens het laminaat leggen. Vaak zijn er lastige plaatsen, waar niet eenvoudig laminaat geplaatst kan worden. In dat geval is het toch handig om erachter te komen hoe u dat laminaat kunt leggen. Hierover zal in dit artikel informatie en tips gegeven worden.

Laminaat leggen rond leidingen

laminaat rond leidingenHet kan voorkomen dat u laminaat in de buurt van leidingen moet leggen. In dit geval wordt het lastiger om het laminaat te leggen, maar het is gewoon mogelijk. Als er een leiding aan de wand van uw vloer loopt, moet u opmeten waar het middelpunt van de buizen is. Het is belangrijk dat u dit exact opmeet.

Nadat u dit opgemeten heeft, moet een gat in het laminaat boren. Dit gat moet een grootte hebben van de diameter van de buis en een uitzettingsvoeg van 16 millimeter. Hierna moet u de laminaatplank zagen en kloppend in het rijtje plaatsen.

De buis moet zich aan de kopse samenvoeging van de 2 planken bevinden.

Laminaat leggen bij deurstijlen

laminaat plaatsen bij deurstijlOok deurstijlen kunnen in de weg zitten bij het aanleggen van een laminaatvloer. U kunt het beste de deurstijlen afkorten. U kunt dit doen door een plank te nemen (samen met de ondervloer) en de hoogte van het laminaat te tekenen op de deurstijl.

Probeer te letten dat u het laminaat omdraait, dit voorkomt onnodige beschadigingen op de zichtzijde van het laminaat.

U kunt nu beginnen met zagen. U zaagt de deurstijl op de plaatst waar u afgetekend heeft. Verwijder hierna het stukje deurstijl dat overgebleven is. U kunt nu de vloerbekleding onder de deurstijl schuiven.

U heeft geen last van knelpunten die een uitzetting eventueel nadelig zou beïnvloeden.

De laatste rij laminaat leggen

laatste rij laminaat leggenU kunt de breedte van het laatste laminaatdeel eenvoudig berekenen door het te meten en de afmetingen hiervan overbrengen op het deel dat aangepast moet worden. Het afgeschreven deel kunt u gelijk leggen met het laatste laminaatdeel.

Hierop moet u vervolgens een deel met dezelfde breedte leggen. Leg deze planken samen met een zwelvoeg tegen de muur en teken een lijn op de middelste plank hiervan.

Als het goed is, is deze lijn gelijk aan het verschil tussen de bovenste en onderste plank.

Tips bij laminaat leggen:

 • Zorg voor goed gereedschap: dit maakt laminaat leggen een stuk eenvoudiger.
 • Gebruik een ondervloer: zo worden oneffenheden in de vloer geëgaliseerd. Het resultaat van de vloer zal mooier zijn.
 • Zorg dat u voor het plaatsen uw laminaat minimaal 48 uur laat acclimatiseren. Hierdoor zal uitzetting later voorkomen worden.
 • Gebruik overzetplinten, als u van plan bent om bestaande plinten te laten zitten.
 • Gebruik niet steeds laminaatplanken uit hetzelfde pak, maar gebruik de planken van alle pakken door elkaar heen. Hierdoor zal een eventueel kleurverschil minder goed zichtbaar zijn.

Welke soort vloerbedekking is het beste voor mij?

Als u een nieuw huis heeft of andere verbouwplannen, komt er vaak ook een vloerbedekking bij kijken. Er zijn zo veel verschillende soorten vloerbedekking, dat vaak niet duidelijk is welke vloerbedekking het beste bij u past. Iedere soort vloerbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De verschillende soorten vloerbedekking zijn: kurkvloeren, laminaat, tapijt, vinyl (LVT), steentapijt, linoleum, bamboe, beton, parket, natuursteen, gietvloer en tegelvloer.

Er zijn zo veel verschillende soorten, die niet heel vaak voorkomen. In dit artikel zal aandacht gewijd worden aan de twee meest voorkomende soorten vloerbedekking, namelijk; kurkvloer en laminaat.

Kurkvloer

kurkvloer

Een kurkvloer is een geschikte oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame vloerbedekking. Een kurkvloer staat algemeen bekend als een kwalitatief goede en warme vloer. Groot voordeel waar niet vaak naar gekeken wordt, is de isolerende werking van een vloer. Een kurkvloer heeft deze isolerende werking. Daardoor wordt warmte beter vastgehouden en zal uw energierekening een stuk omlaag gaan bij de aanwezigheid van deze vloerbedekking.

De kurkvloer is ook een goede oplossing voor mensen die last hebben van astma. De vloerbedekking is heel makkelijk schoon te houden. Het gevolg hiervan is dat mensen met astma of andere allergieën geen tot weinig last van stoffen hebben.

Naast de voordelen heeft een kurkvloer natuurlijk ook nadelen. Kurkvloeren hebben nog al eens last van het feit dat ze verkleurgevoelig zijn. Wanneer er voldoende zon op de vloer staat, kan de verkleuring bovendien in een versnelt proces plaatsvinden. Een zonwering is daarom een veel toegepaste oplossing. Hierdoor zal er minder zonlicht schijnen op de vloer, waardoor de verkleuring in mindere maten plaatsvindt.

Een ander nadeel is de gevoeligheid van een kurkvloer. Zwaardere voorwerpen zoals stoelen, tafels of banken zullen snel sporen achterlaten. De beschermlaag van een kurkvloer moet mede daardoor regelmatig vervangen worden. Wat natuurlijk zichtbaar is in de kosten.

Over de kosten gesproken, de kosten van een goede kurkvloer zijn over het algemeen zeer hoog. Denk daardoor goed na voordat u een kurkvloer kiest. Als u bijvoorbeeld last heeft van kleine kinderen, is het minder verstandig om een kurkvloer te kopen.

Laminaat

laminaatvloer

Een laminaatvloer is tegenwoordig heel populair. Laminaatvloer is er in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Er is veel keuze in kwaliteit, maar ook prijsklassen. Daardoor is het een van de meest voorkomende soorten vloerbekleding.

Groot voordeel van een laminaatvloer, is dat deze makkelijk aan te leggen is. Hiervoor heeft u geen (dure) professional nodig. Dit kan wel handig zijn, maar zeker niet nodig. Helaas is laminaat wel krasgevoelig. Het verschuiven van zware voorwerpen over het laminaat kan snel voor krassen zorgen.

Aan dit nadeel zit wel een voordeel. Als het laminaat beschadigd is, kan het per plank worden vervangen. Het is dus niet nodig om een hele vloer te vervangen bij schade en een plank vervangen is vrij eenvoudig.

Laminaat is dus relatief voordelig. Wel is de vloerbekleding redelijk gevoelig voor krassen en dat kan een afknapper zijn. Het is in verschillende soorten maten, kleuren en prijzen verkrijgbaar. Voor iedereen is er meestal wel een passend laminaat beschikbaar.

Goedkope Laminaatvloer

Tegenwoordig is een laminaatvloer de populairste vloerbekleding voor huizen. In België heeft maar liefst 40 procent van de huizen een laminaatvloer liggen. Wat een laminaatvloer zo populair maakt, is dat het in alle soorten, maten en prijsklassen te verkrijgen is.

Er zijn heel veel verschillende soorten, dat het onwaarschijnlijk is dat u geen passend laminaat kunt vinden. Laminaat is verder verkrijgbaar in alle prijsklassen en daardoor bereikt het een groot publiek.

Goedkoop is geen duurkoop

laminaatEen goedkope laminaatvloer is zeker geen duurkoop. In veel gevallen is goedkoop duurkoop. Een laminaatvloer valt hier echter absoluut niet onder. Relatief goedkope laminaatvloeren zijn vaak zelfs van heel goede kwaliteit. In enkele gevallen zijn goedkopere laminaatvloeren zelfs kwalitatief beter dan dure laminaatvloeren.

Bij een laminaatvloer is het belangrijk om rekening te houden met de ondervloer. Deze kan het verschil namelijk maken. Ga hierbij voor een kwalitatief goede ondervloer, die vele jaren mee kan gaan. Dit zal op korte termijn wat meer geld kosten, maar op lange termijn zult u het verschil zeker merken. U zult spijt krijgen, als u voor een goedkope ondervloer gaat.

De laminaat ondervloeren die wij op deze webshop aanbieden en die u kan meebestellen zijn van de betere op de markt!

Laminaat van goede kwaliteit

Goed geprijsd laminaat is vaak te vinden. Doordat laminaat er in zo veel verschillende soorten is, blijft er vaak wel wat over. Het is mogelijk om normaliter duur laminaat voor een goedkope prijs te vinden. Dit komt door de vele acties die op laminaat worden gehouden.

Vaak wordt duur laminaat tegen zeer scherpe prijzen aangeboden. Het is wel letten op de acties, want de ene week zult u bijna geen acties vinden met betrekking tot laminaat. De andere week zijn er weer veel acties! Houd de websites van de laminaatverkopers hierom goed in de gaten, zodat u geen goede acties zult missen.

Eenvoudig een goedkope laminaatvloer leggen

laminaat leggenHet leggen van een laminaatvloer is heel eenvoudig. Dit is ook één van de redenen dat laminaat tegenwoordig zo populair is. U hoeft geen professioneel in te huren, maar kunt dit met een beetje moeite zelf doen. Als u van plan bent om zelf het laminaat te leggen, zult u eerst het oppervlak van de gewenste vloer moeten meten. Als u dit gedaan heeft, kunt u de lamellen bepalen.

Het is belangrijk om de breedte en lengte van de lamellen te bepalen. Als u begint met het leggen van de laminaatvloer, begint u in de hoek. U zaagt het overige deel van de lamelle af, waarmee u de volgende baan van lamellen legt. Zo ontstaat er een sprong tussen de verschillende planken. Zo zullen er naden gecreëerd worden op verschillende hoogtes.

Hoe u de planken neer wilt leggen, is aan u. U kunt ervoor kiezen om een onnatuurlijke uitstraling te creëren of juist een natuurlijke uitstraling. Op het internet zijn talloze tips te vinden over hoe u de planken kunt neerleggen, maak daar dus gebruik van! Als u de planken op juiste maat wilt zagen, zult u er wel rekening mee moeten houden dat er relatief gezien veel laminaat verloren gaat. U moet in dat geval meer laminaat kopen.

Een houten vloer in vochtige ruimtes?

Steeds vaker krijgen we de vraag of het mogelijk is om ook in vochtige ruimtes een parketvloer te leggen. In de meeste gevallen gaat het daarbij om de badkamer. De functie van die woonruimte is de laatste jaren namelijk wat veranderd. Daar waar een badkamer voorheen als puur functioneel werd gezien, dient de ruimte nu steeds vaker als een plek om te ontspannen en tot rust te komen.

De standaard koude keramische tegels die we over het algemeen aantreffen in een badkamer sluiten daar echter niet heel goed op aan. Die zijn namelijk niet warm en stralen ook geen warmte uit. Een houten vloer doet dit juist wél. Gelukkig zijn er op het gebied van parket grofweg twee mogelijkheden te onderscheiden.

Parketvloer in de badkamer

bamboe parket in badkamer

Sommige soorten hout lenen zich prima voor een vochtige ruimte. Wat wel erg van belang is, is de afwerking en behandeling. Allereerst moet dus de juiste houtsoort voor de vloer zelf geselecteerd worden, maar ook de ondervloervoorbereiding is cruciaal.

Daarna is het verlijmen, afkitten en de verdere afwerking belangrijk om ervoor te zorgen dat er inderdaad geen vocht in de parketvloer kan trekken. Wil je ook een houten vloer leggen in je badkamer, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor het juiste advies.

Keramisch parket als alternatief

keramisch parket badkamer

Durf je het niet aan om voor parket te gaan in je badkamer? Dan is er nog wel een alternatief, namelijk keramisch parket. Hierbij gaat het om een normale keramische vloer, maar dan met de uitstraling van een houten vloer. Natuurlijk gaat het bij keramisch parket niet om écht hout, maar het komt qua uitstraling wel erg dicht in de buurt.

We kunnen in de meeste gevallen echter niet zeggen dat het niet van echt hout te onderscheiden is. Als je voor de meest natuurlijke uitstraling wilt gaan, zul je dan ook nog steeds een parketvloer moeten overwegen.

Zelf Laminaat Leggen in 10 Stappen

laminaatvloer plaatsen
Als u van plan bent om zelf laminaat te leggen, is het handig om te weten wat hier allemaal bij komt kijken. Zelf laminaat leggen bespaart natuurlijk een hoop kosten, maar u moet wel weten hoe je dit het best kunt doen.

In dit artikel zal uitgelegd worden hoe u het best een laminaatvloer kunt leggen, zodat u zichzelf een hoop kosten kunt besparen.

Wat heeft u nodig?

Als u zelf een laminaatvloer wilt leggen, heeft u natuurlijk de gereedschappen nodig. U heeft de volgende gereedschappen nodig:

  • toolboxEen rubberen hamer
  • Plaastingsblok
  • Toffelzaag of handzaag
  • Laminaat snijtoestel (eventueel kunt u deze huren)
  • Spietjes voor uitzetvoegen
  • Verstekzaag
  • Figuurzaag

Deze gereedschappen kunt u vinden in iedere doe-het-zelf zaak.
De meeste van deze gereedschappen kan u trouwens ook via onze webwinkel bestellen.

Waar begin ik mee?

laminaat ondergrondStap 1: Ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond van het laminaat volledig schoon is en dat er geen stof bevindt op de ondergrond. Zorg bovendien dat de ruimte zuiver is.

Stap 2: Dampscherm. Pak uw dampscherm erbij. Deze moet u uitrollen. Leg de stroken op elkaar en laat ze elkaar 20cm overlappen. Het dampscherm moet aan de muurzijde 5 centimeter uitsteken. Tape vervolgens de stroken aan elkaar.

Stap 3: Plakken laminaat. U gaat verder met de plakken laminaat. Leg deze plakken in de ruimte waar deze geplaatst moeten worden. Het best kunt u deze naast elkaar of opeengestapeld leggen.

Let op: het is van belang om het laminaat minstens 2 dagen in gesloten verpakking te laten acclimatiseren. Zo kan het laminaat zich aanpassen aan de luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving.

Stap 4: Deurlijsten inkorten. De deurlijsten moeten ingekort worden. Pak een stuk laminaat en een stuk ondervloer. Plaats deze tegen de deurlijst en kort deze in met gebruik van uw toffelzaag of handzaag.

Het plaatsen

laminaat leggenStap 5: Ondervloer. Het laminaat moet zwevend geplaatst worden. Het is belangrijk om de ondervloer uit te rollen (let op: gladde kant naar boven). De vloer kan zich hierdoor vrij bewegen. De delen ondervloer kunt u tegen elkaar leggen. Vast tapen is niet noodzakelijk als het dampscherm geïntegreerd is.

U kunt verschillende types ondervloer hebben. Elk type ondervloer heeft eigen specifieke eigenschappen, met ieder een andere nadruk. Ondervloer kan u makkelijk via onze webshop bestellen.

Stap 6: Het laminaat. We gaan beginnen met het laminaat. U kunt de pakken openen en deze door elkaar mengen. U zult een uitzetvoeg moeten aanhouden van minstens 8mm. Leg de eerste rij recht. Een uitzegvoeg wordt geleverd met uitzetspietjes. Deze moeten tussen het laminaat en de muur geplaatst worden.

Stap 7: Eerste twee rijen. De eerste twee rijen zijn erg belangrijk. Deze legt u tegelijkertijd. De eerste plak moet vol zijn. Leg tegelijkertijd een halve plank op de tweede rij. Zo zullen de planken volledig over de vloer liggen.

Stap 8: laminaat per rij plaatsen. U gaat met deze stap verder, wanneer u de eerste rijen geplaatst heeft. Werk steeds verder met de overschotten, tenzij deze kleiner dan 15cm zijn. Het laminaat dient langs de kopse zijde gesneden te worden met een wipzaag of laminaatstrijder. De langse zijde wordt gesneden van voor naar achter met een figuur- of tafelaag.

plinten monterenStap 9: Afwerken. U bedekt de uitzetvoegen met plinten. Voor trappen of stenendorpels, zult u profielen moeten gebruiken. Deze plakt u op de ondergrond. Profielen zijn tevens makkelijk te bestellen via onze webwinkel.

Stap 10: stofzuigen en reinigen. Na het afwerken kunt de vloer stofzuigen. Na het stofzuigen, reinigt u het laminaat met een uitgewrongen doek. U bent klaar en kunt vanaf nu genieten van uw nieuw laminaat.

Bekijk ook deze handige video en leer hoe u makkelijk uw laminaat zelf kan leggen:

 
Laat u het werk toch liever over aan een professional? Doe dan zeker een beroep op onze plaatsingsservice! Bestel deze bij samen met uw laminaat.

Welkom op ons vernieuwde blog!

Welkom op het vernieuwde blog van Parket-Winkel.be, dé webshop voor parket en laminaat aan scherpe prijs! Via deze weg zullen we u in de toekomst op de hoogte houden van nieuwe producten in ons assortiment alsook van speciale acties en promoties.

Onze webwinkel biedt u momenteel al een ruime keuze aan massief parket, samengesteld parket, laminaat en toebehoren.

Voorlopig bieden wij via onze webshop hoofdzakelijk de kwalitatieve vloeren van ThysFloor aan, maar in de toekomst zullen we ons gamma ook uitbreiden met Quick-Step laminaat, kurk en LVT-vloeren (Luxury Vinyl Tiles).

Betrouwbaar online uw vloer bestellen

Wij leveren onze producten aan zowel particuliere als professionele klanten in België en Nederland. Vanaf een bestelbedrag van €450 = GRATIS LEVERING in België! Online bestellen via onze webshop is snel, makkelijk en veilig en wij bieden onze klanten volgende betaalmogelijkheden:

• Bankoverboeking
• Bancontact/Mister Cash
• Paypal (incl. Visa en MasterCard)
• iDeal

Bekijk ons aanbod online en bestel vandaag nog de vloer die perfect bij uw interieur past!

Tot binnenkort!