Alles over laminaat ondergrond en ondervloer

slechte ondervloerDe ondergrond en ondervloer van een laminaat zijn een onderdeel van de voorbereiding van het plaatsen van een laminaat. Voordat het laminaat geplaatst wordt, zal eerst de oude vloer verwijderd moeten worden. Let hierbij op dat alle lijmresten en spijkers verwijderd worden.

Om het laminaat zo lang mogelijk mooi te houden, moet het laminaat op een helemaal egale vloer geplaatst worden. Een goede ondergrond en ondervloer is dus zeer belangrijk voor het laminaat. De ondergrond moet goed gedroogd blijven en oppervlakkig en stabiel zijn.

Wat kan wel op de vloer blijven liggen?

goedEr zijn een aantal vloeronderdelen die op de vloer kunnen blijven liggen om als ondergrond of ondervloer te dienen voor het laminaat. Als eerst kunnen niet verende vloerbekledingen op de vloer blijvende liggen.

Dit kan alleen gedaan worden als er een extra egaliserende ondervloer geplaatst wordt. Als tweede kunnen keramische tegels of plavuizen ook op de grond blijven liggen. Hierboven op komt dan de ondervloer.

De keramische tegels of plavuizen moeten hierbij helemaal egaal zijn. Zijn de keramische tegels of plavuizen niet egaal, dan kan er een houtvezelplaat worden geplaatst om de vloer alsnog egaal te maken.

Als laatst kan ook een plankenvloer blijven liggen, mits de vloer in goede staat is. Als de plankenvloer losse delen heeft, dan moeten deze delen vast worden gespijkerd. Op de plankenvloer moet wel eerst een plastic folie worden gelegd. Hierop moeten weer egaliserende houtvezelplaten worden aangelegd zodat de plankenvloer helemaal egaal is. De ondervloer van het laminaat kan dan hierop worden aangelegd.

Wat kan niet op de vloer blijven liggen?

Jammer genoeg kunnen niet alle vloeren als ondergrond of ondervloer van een laminaat dienen. Een tapijt of kurkvloer zijn twee voorbeelden hiervan. Een tapijt of kurkvloer zorgt er namelijk voor dat de grond te zacht is om hier een ondervloer op aan te leggen.

Hierdoor zal de ondervloer niet egaal zijn en ontstaan er dus kleine hobbels.

Aangezien deze kleine hobbels gruwelijk in de weg kunnen zitten, is het zeer verstandig om het tapijt of kurkvloer te verwijderen. Bij de verwijdering hiervan moet goed gekeken worden of er geen spijkers of lijm overblijft.

Aanleggen van ondergrond en ondervloer

ondervloer laminaatOm een goede ondervloer aan te leggen, moet de ondergrond helemaal egaal zijn en moeten kleine oneffenheden worden geëgaliseerd. Verder moet een ondervloer zorgen voor akoestische en thermische isolatie. Daarnaast kunnen er ook problemen met opstijgende vocht voorkomen. Om deze problemen te voorkomen, moet er eerst een folie worden aangebracht op de ondervloer.

Hoe groter de folie is, hoe beter het resultaat zal zijn. Je kunt ook met meerdere kleinere stukken folie te werk gaan, maar dan moeten deze folie elkaar goed overlappen en aan elkaar worden geplakt. Wij verkopen bij ons laminaat ondervloeren met folie (dampscherm), dus je hoeft bij je ondervloer geen aparte folie meer aan te kopen.

Nu er geen problemen met opstijgende vocht kunnen ontstaan, kan de ondervloer aan worden gelegd. Een ondervloer dient als isolerend middel tegen warmte en geluid. Een ondervloer moet daarbij ook stabiel genoeg zijn om op te kunnen staan.

Bij betonvloeren wordt er gebruik gemaakt van polyethyleenschuim, polystyreenschuim en daarboven een klein laagje aluminium. Hierdoor zorgt de ondervloer voor een goede isolatie en een stabiele ondergrond.

Tips en aandachtspunten

Er zijn een aantal tips en aandachtspunten om zo goed mogelijke ondergronden en ondervloeren voor een laminaat te krijgen. De eerste tip is om gebruik te maken van Unisound. Unisound zorgt voor een stabiele grond en voor een zeer goede isolatie tegen warmte en geluid.

unisoundUnisound zorgt voor een egale vloer, het materiaal van Unisound is te combineren met vloerverwarming, het materiaal zorgt voor gedempte loopgeluiden en het materiaal is niet samendrukbaar. Een ander materiaal om als ondervloer te dienen is polystyreen. Dit materiaal is alleen samendrukbaar, wat ervoor zorgt dat geluiden niet goed gedempt worden.

Bij het aanleggen van een ondervloer is het zeer belangrijk dat je kijkt naar het juiste materiaal. Elke ondervloer heeft zijn eigen kwaliteiten. Je moet dus goed kijken naar welke onderwerpen jij belangrijk vindt. De ene ondervloer zorgt voor een goede isolatie tegen geluid terwijl een andere ondervloer juist als goede isolatie tegen warmte dient.

Verder is er ook nog een groot aandachtspunt en dat is vloerverwarming. Niet alle ondervloeren zijn namelijk geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Het is daarom zeer belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie over de ondervloer bij de leverancier vandaan haalt.

Voor het aanleggen van een nieuwe ondervloer moet er dus goed gekeken worden naar een aantal onderwerpen. Als eerst moet er gekeken worden naar de vloer die er op dat moment nog ligt. Sommige vloeren kunnen als ondergrond dienen en hoeven daarom niet verwijderd te worden. Ander vloeren, zoals een tapijt of kurkvloer, kunnen echter niet als ondergrond dienen en moeten verwijderd worden.

Wanneer een tapijt of kurkvloer toch als ondergrond gebruikt wordt, ontstaat er een zeer grote kans op hobbels in de nieuwe ondervloer. Daarnaast speelt het materiaal van de ondervloer een grote rol bij de isolatie. Er zijn verschillende materialen om een ondervloer mee aan te leggen en deze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Het is daarom zeer belangrijk dat er eerst gekeken wordt naar de persoonlijke eisen bij het aanleggen van een nieuwe ondervloer voor een laminaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *